Căpușele există de mai bine de 90 milioane de ani, iar astăzi acoperă întregul glob cu peste 850 de specii. La noi în țară există aproximativ 25 de specii de căpușe, cea mai întâlnită fiind Ixodes ricinus, o specie care transmite boli infecțioase grave, precum Lyme și babesioză. În general, dimensiunea lor variază de la o gămălie de ac la mărimea unei radiere de creion și sunt recunoscute mai ales datorită culorii, care variază de la maro la roșu-maro și negru. Căpușele trăiesc pe seama gazdei, hrănindu-se cu sângele acesteia și apoi eliberând deșeuri toxice.

Ce boli sunt transmise prin căpușe?
Care sunt primele semne ale unei mușcături de căpușă?
Ce trebuie să faci atunci când vezi că ai fost mușcat de căpușă?
Cum te protejezi de căpușe?

Ce boli sunt transmise prin căpușe?

Înțepătura de căpușă este periculoasă dacă insecta rămâne atașată de corp pentru cel puțin 15 ore. Cum înțepătura este nedureroasă, iar căpușa este de mici dimensiuni, este dificil de observat o înțepătură (mai jos poți vedea factorii de risc care cresc șansele de a fi înțepat).

Dacă insecta a subzistat pe seama gazdei umane pentru mai mult de 15 ore, există un risc de transmitere a unor afecțiuni precum boala Lyme, encefalită de căpușe și Babesioză (mai ales la animale).

 • Boala Lyme – se transmite prin înțepătura unei căpușe de dimensiunea unui bob de mac fapt care le face aproape imposibil de detectat până nu se hrănesc generos. În cazul acestei boli, căpușa trebuie să fie prezentă în organism pentru 36-48 ore pentru a transmite boala. După circa o zi în care căpușa s-a hrănit poate fi mai ușor de observat (își mărește dimensiunea). Extracția căpușei este obligatorie pentru a evita apariția bolii. Primele simptome ale bolii Lyme includ dureri de cap, febră, oboseală și o erupție cutanată la locul înțepăturii (aceasta apare la 3-30 zile de la înțepătură) și care începe să se răspândească la câteva zile de la apariție.
 • Encefalita de căpușe – o infecție manifestată prin oboseală, dureri de cap și senzația de greață (simptomele apar la circa patru săptămâni de la înțepătură). Lăsată netratată, această encefalită duce la o formă de meningită care necesită internarea. Nu există un tratament și pot rămâne sechele neurologice, însă afecțiunea poate fi prevenită prin vaccinarea FSME-IMMUN.
 • Babesioza – o boala transmisă prin înțepătură de căpușe mai ales animalelor (în cazuri rare, apare și la om). Simptome precum lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate, febră și umflarea abdomenului apar după circa două săptămâni. Nu există un vaccin, dar boala poate fi tratată cu antibiotice.

Care sunt primele semne ale unei mușcături de căpușă?

În primul rând, mușcătura de căpușă nu este dureroasă, iar cum insecta are dimensiuni minuscule este și foarte dificil de observat (de cele mai multe ori, înțepăturile apar pe scalp sau axilă). Mai jos sunt primele semne ale unei mușcături de căpușă:

 • senzația de mâncărime
 • un punct roșu de mici dimensiuni în locul înțepării (în unele cazuri roșeața se întinde pe 2-3 cm)
 • o pată roșie de formă rotundă – dacă se întinde pe mai mult de 10 cm din piele este vorba de boala Lyme

Majoritate afecțiunilor asociate înțepăturii de căpușă sunt însoțite și de alte simptome precum frisoane, senzație de oboseală, dureri articulare și de cap.

Ce trebuie să faci atunci când vezi că ai fost mușcat de căpușă?

De cele mai multe ori, atunci când observi o căpușă (și acest lucru nu se întâmplă mereu) aceasta este înfiptă cu acul în piele pentru a extrage nutrienții organismului tău (în schimb, îți oferă bacterii din corpul ei care ajung să te îmbolnăvească) deci nu poate fi extrasă cu ajutorul degetelor. Evită să apelezi la căldură, flacăra unei brichete sau vaselină pentru a o scoate.

Cea mai bună soluție este folosirea unei pensete fine. Este indicat să acorzi atenție sporită, altfel riști să prinzi doar o parte a căpușei, restul rămânând în piele. Prinde lent căpușa de cap (dacă o prinzi de corp riști să eliberezi și mai multe bacterii dăunătoare), cea mai apropiată zonă de piele, extrage-o și apoi dezinfectează zona cu spirt. Pentru a evita inflamarea, poți aplica o compresă cu gheață timp de 15 minute (reaplicarea se face la circa șase ore distanță).

După îndepărtarea căpușei o poți pune într-un borcan pentru a o duce la doctor. Acesta o va analiza și îți va spune dacă există vreun risc de infecție cu Lyme sau alte boli infecțioase.

În cazul în care nu poți îndepărta căpușa acasă, poți merge la doctor. Acesta va folosi o pensetă medicală pentru a extrage insecta și îți va recomanda o cremă pe bază de antibiotice sau antihistaminice sau un spray anestezic pe bază de benzocaină.

Cum te protejezi de căpușe?

Cea mai bună modalitate de a evita înțepăturile căpușelor este să eviți zonele în care trăiesc (mai ales, pădurile și locurile cu iarbă înaltă). Mai jos alte câteva sfaturi pentru a evita înțepăturile de căpușă:

 • Îmbracă-te bine – atunci când mergi în pădure sau la picnic/grătar/în camping poartă pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi și pălărie/șapcă. Mergi mai ales pe zonele pietruite și evită să petreci mult timp în apropierea pâlcurilor cu iarbă. Dacă ieși cu câinele, ține-l în lesă și departe de zonele ierboase
 • Apelează la sprayuri insecticide sau la creme speciale – aplică aceste produse pe pielea expusă cu excepția palmelor, a ochilor și a gurii
 • Dacă știi că ai căpușe în curte/grădină îndepărtează frunzele uscate și așază lemnele (dacă există) în zone uscate sub razele soarelui pentru a descuraja accesul paraziților
 • Verifică cu atenție pielea expusă după fiecare drum în parc/picnic/grătar (căpușele pot avea dimensiunea unui ac iar primul semn este un punct negru). Dacă există căpușe pe piele încă neatașate, o soluție este să faci duș imediat ce ai venit de la iarbă verde
 • Dacă totuși vrei să mergi la pădure/grătar, aplică înainte o soluție pe bază de permetrin pe haine (mai ales pe bocanci, pantaloni, șosete și corturi, atunci când mergi în camping)
 • Dacă ai gazon, tunde iarba cât mai scurt posibil (căpușele caută zone cu iarbă înaltă și umiditate ridicată), cel mult 7-8 cm și aplică insecticid (trebuie reaplicat după fiecare ploaie)
 • Atunci când există căpușe atașate de haine, o soluție este să le pui în balcon, la soare, pentru cel puțin 10 minute
 • Ai grijă de animalele de companie – în special câinii sunt susceptibili la mușcăturile de căpușă. Pentru a evita acest lucru apelează la zgarde speciale, șampoane sau alte medicamente (vorbește cu veterinarul)
 • Dacă ești pasionată de grădinărit, poartă mănuși în zonele în care pot apărea căpușe

Înțepătura căpușelor poate răspândi infecții grave și foarte grave (infecția este transmisă la 15-40 ore de la penetrarea pielii, iar primele simptome pot apărea chiar și la 30 zile distanță). În acest context, prevenția este cea mai bună soluție în protejarea împotriva acestor paraziți. Evitarea zonelor ierboase, purtarea unor haine de protecție și aplicare unor creme de protecție sunt doar câteva măsuri care vor ține căpușele departe de tine.

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*